GEÇİM SIKINTISI ÖĞRETMENE MESLEĞİNİ İCRA ETTİRMİYOR
Bir milletin uygarlığı ve gelişmişliği toplumdaki öğretmenin yeri ile paralel durumdadır. Öğretmenler ne kadar saygın yerde ise o toplum o kadar uygar ve kadar yüksek standartlara sahip demektir. Saygınlık mesleğe verilen değer mesleği icra ederken gösterilen performansla alakalıdır. Ancak öğretmenlerimiz maddi sıkıntı çekmekten görevini hakkıyla yerine getirmemektedir. Ek iş yapan ekonomik çıkmazda yaşayan velisinin öğrencisinin yanında ihtiyaç sahibi biri olarak algılanan bir meslek grubu toplumda saygı görememektedir.
Ülkemin öğretmenleri maalesef alt gelir grupları arasında yer aldığı için geçim sıkıntısıyla boğuşmakta, eğitim için fikir geliştirip kafa yoracağına, çocuklarının ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağına, ek kaynak bulabilmek için neler yapabileceğine ya da nereden neyi kısarak acil giderlerini karşılayacağına kafa yormaktadır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan öğretmenlerimizin maaşının büyük bir kısmı kiraya gitmekte, kalan parasıyla da ay sonunu getirememektedir. Bu sıkıntı içindeki öğretmenden tam bir performans beklemek akıl karı değildir.
ÖĞRETMENİN GELİRİ ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE İNDİ
Eğitim camiasının her kademesi gülünç rakamlara çalışmaktadır. 5 yıllık bir öğretmenin Aralık 2022 maaşı 9.210 TL, 30 yıllık 1. derecenin dördüncü kademesindeki öğretmen 10.070 TL 26 yıllık bir müfettiş 14.860 TL, 1’in Dördü olan bir şube müdürü 14.900 TL, ilçe milli eğitim müdürü 16.000 TL almakta ise bu eğitim ordusu nasıl mutlu olsun. İşini hakkıyla nasıl yapabilsin. Ey Hükümet! Lütfen bu ülkede gelişmişlikten bahsetmeyin. Biz öğretmenimize değer veriyoruz hiç demeyin.
Öğretmen ders sırasında taksit hesaplamasın. Çocuğunun ihtiyaçlarını karşılamak için ek gelir arayışında olmasın. Kirasını ödeyememe korkusu yaşamasın. Kendini üç beş kuruş kazanmak için pazarlarda ya da başka bir işyerinde çalışır halde bulmasın.
Hükümet öğretmenin gelirini asgari ücret seviyesine getirdiyse öğretmenlere karşı sorumludur ve eğitimde güzel işler yaptığından bahsetmemelidir. Ocak 2023 zammı en az asgari ücrete verilen zam kadar olmalıdır. Baş öğretmen ve uzman öğretmen ödeneği zam olarak lanse edilmemeli yeni başlayan ve ek ders alamayan öğretmenlerin maaşı baz alınarak düzenleme yapılmalıdır. % 50’den aşağıda verilen zam öğretmenin sıkıntısına sıkıntı katacak öğretmenlik mesleği sıradanlaşıp istenmeyen meslek haline gelecektir.
Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak hükümetten %70 zam talep ediyoruz. Vergisi matrahı ya yükseltilmeli ya da oran %15’te sabitlenmelidir. Öğretmenler gününde bir maaş tutarında ikramiye verilmelidir. Ocak 2023 zammı öğretmenlerimizin yüzünü güldürecek bir oranda olmasını bekliyoruz.
İshak ÇELEBİ
DES Genel Başkanı